You are looking at the HTML representation of the XML format.
HTML is good for debugging, but is unsuitable for application use.
Specify the format parameter to change the output format.
To see the non HTML representation of the XML format, set format=xml.
See the complete documentation, or API help for more information.
<?xml version="1.0"?>
<api>
 <query-continue>
  <allpages gapcontinue="Romeinen" />
 </query-continue>
 <query>
  <pages>
   <page pageid="343" ns="0" title="Reizen langs de Limes">
    <revisions>
     <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">=Reizen langs de Limes=
[[Bestand:Romeinseweg Elst-1559.jpg|thumb|left|200px|Informatiebord tussen Elst en Driel]]
De pagina leidt u langs '''fietsroutes, wandelpaden,''' en '''vaaretappes''' van de Limes.


[[Bestand:20150714_Tijdelijk_logo_LangsdeLimes_met_torentje_CT_01062015.png|thumb|left|Logo LangsdeLimes]]De website [http://www.langsdelimes.nl LangsdeLimes] is speciaal gebouwd om alle vaar-, fiets- en wandelroutes langs de Limes te ontsluiten. Het is een bottom-up initiatief, net als deze Limeswiki, waarbij lokale organisaties zelf routes en bezienswaardigheden in hun regio digitaal kunnen ontsluiten. De website is gekoppeld aan een app [http://izi.TRAVEL/nl izi.TRAVEL] waarmee de routes ook op een smartphone te downloaden zijn. Er is dan geen internetverbinding nodig als men onderweg is. Download de app en zoek op '''Romeinse Limes'''.


== Fietsroutes ==

Onderweg langs de Limesroute in Duitsland:
[http://www.germany.travel/nl/ontspanning-recreatie/toeristische-routes/duitse-limes-route.html Meer informatie op website Germany Travel]

Beschrijving van het fietsen langs de limesroute in Europa [http://europafietsers.nl/routes/limes/route.htm Limes fiets route]

De Limes fietsroute van Clemens Sweerman bestaat uit 3 delen:
Limes Fietsroute deel 1: Katwijk - Regensburg.
Limes Fietsroute deel 2: Oostenrijk en Hongarije.
Limes Fietsroute deel 3: Roemenië tot de Zwarte Zee.
De routebeschrijvingen zijn goed beschreven, er staat veel achtergrondinformatie in en onderweg zijn geel met blauwe stickers te vinden. De boekjes met beschrijvingen zijn informatief én handig. Markeringen zijn er niet 'in overvloed'.

Beschrijving van de Limesreis in 2012 [http://limesreis.nl/?page_id=136 Limesreis 2012]

Een fietsroute van 43 kilometer van Alphen a/d Rijn naar Bodegraven. Het boekje 'Fietsen langs de Limes' mét routebeschrijving + kaartje is gratis te verkrijgen bij de VVV van Alphen a/d Rijn.

== Wandelpaden ==

Wandelen 'Van bron tot kraan'. Een mooie wandeling van 7 kilometer langs de aquaduct van Berg en Dal in Nijmegen. De route is gemarkeerd en als routebeschrijving te downloaden http://spannendegeschiedenis.nl/routes

Acht prachtige routes rondom Arnhem en Nijmegen
http://spannendegeschiedenis.nl/routes

Ed van Veen heeft in de afgelopen jaren langs de Nederlandse Limes gewandeld. Van Katwijk aan Zee tot aan het Duitse Xanten. Het hele traject bestaat nu uit 14 stevige dag-etappes varierend van 13 tot 24,5 Km. Op de site staat het overzicht van alle dagtochten stap voor stap beschreven. De totale afstand is 258 Km. 
Naast de beschreven route is er tevens aanvullende informatie opgenomen over de lokaties waar u langs loopt. 
Waar Minister Jet Bussemaker tijdens het tekenen van de intentieverklaring, d.d. 27 januari 2014, om de LIMES op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen nog de wens uitsprak om een wandeltocht langs de Limes te hebben is het bij deze een feit. De wandelschoenen mogen aan! 
[http://www.limeswandeling.nl http://www.limeswandeling.nl]

Bij de VVV van Nijmegen zijn mooie boekjes te koop met als titel: ''&quot;De Romeinen zijn hier al geweest...Nu jij nog&quot;''.
In de versie van Groesbeek, Plasmolen-Mook, staat een fietsroute. Wandelroutes worden vermeld in de boekjes van Ubbergen, Heumen, en Wychen. [http://www.vvvarnhemnijmegen.nl http:// vvvarnhemnijmegen.nl]

De Romeinse weg werd in 1997 bij toeval gevonden. Het hele tracé op Utrechts grondgebied is inmiddels in kaart gebracht. Zelf de route nalopen? Dat kan: een 
paar kleine stukjes precies, voor de rest bij benadering.[http://www.http://oud-utrecht.nl/file/224/limes-wandeling.pdf http://oud-utrecht.nl /file/224/limes-wandeling.pdf]

== Vaaretappes ==

[[Bestand:Schip woerden-5437.jpg|thumb|left|200px|Romeins Schip Woerden]]
Vaar mee over de Limes met het schip 'Per Mare ad Laurium' http://romeinsschipwoerden.nl/groepen/aanvragen/
Vanaf midden april tot oktober verzorgt stichting Romeins Schip Woerden elke zaterdag cultuurhistorische excursies.
[[Bestand:Boot-buiten.jpg|thumb|left|200px|Romeins Schip Millingen]]
Wel te bewonderen, maar (nog) niet mee te varen is het Romeins schip in Millingen 
http://www.liburna.nl/infobez.htm
Liburna houdt ook koffielezingen. De lezingen vinden plaats in het bezoekerscentrum aan de Rijndijk 19a.
[[Romeins_schip:_Millingse_Liburna]]</rev>
    </revisions>
   </page>
   <page pageid="378" ns="0" title="Rijksmuseum van Oudheden">
    <revisions>
     <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">= Rijksmuseum voor Oudheden =


De Romeinen waren hun tijd ver vooruit. In dit museum wordt dat rijkelijk geillustreerd.


==Romeinse keizers==

De Romeinen heersten tweeduizend jaar geleden over grote delen van Europa, en zelfs daarbuiten. Aan het begin van de afdeling 'Romeinen' staat u voor een rij imposante keizerstandbeelden. Het bijna drie meter hoge standbeeld van keizer Trajanus (uit 100 na Christus) is daarvan het fraaiste exemplaar. Dit soort beelden waren destijds een teken van de macht, kracht en goddelijkheid van Rome. Op het uniform van Trajanus staan de symbolen daarvan.


==Villa's, huiskamers en een uil==

Een opvallend object is de drie bij vijf meter grote maquette van een villablok in Pompeï. Het geeft een goed beeld van het dagelijks leven van welgestelde Romeinen in en om het oude Rome. Het villablok uit de bedolven stad is met ongelofelijke precisie nagemaakt. Verder treft u op de afdeling een reconstructie van een Romeinse huiskamer, met een fraaie mozaïekvloer en godenbeeldjes op de schoorsteenmantel. Een ander hoogtepunt is het beeld van een uil, dat waarschijnlijk als uithangbord voor een waarzegger diende. Volgens de Romeinen konden uilen helpen bij het voorspellen van de toekomst.


==Goden en sarcofagen==

De Romeinen vereerden ontzettend veel goden. Eén vitrine staat vol met de meest uiteenlopende godenbeeldjes. Vaak stonden die bij de mensen thuis in een altaartje. Wanneer u langs het columbarium loopt, ziet u hoe de overledenen doorgaans werden begraven: in gebeeldhouwde askisten in de nissen van een grafwand, soms met het portret erbij. Het grafaltaar voor een meisje van 10 jaar is een fraai en ontroerend monument. Hooggeplaatste, rijke Romeinen lieten ook wel sarcofagen maken. Een prachtig voorbeeld daarvan op deze afdeling is een sarcofaag die ooit in het atelier van de schilder Rubens stond.

Bron: [http://www.rmo.nl/collectie/afdelingen/romeinen RMO]
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Museum]][[Categorie:Leiden]]</rev>
    </revisions>
   </page>
  </pages>
 </query>
</api>