Altaarsteen Heliogabalus Oranjestraat Woerden

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Romeinse altaarsteen Heliogabalus

Altaarsteenwoerden3.jpeg
Altaarsteenwoerden2.jpeg

In 1988 werd tijdens graafwerkzaamheden op deze plaats (in een oude rivierloop niet ver van de oever) een stuk natuursteen gevonden. Het bleek een nagenoeg compleet Romeins altaar te zijn. Een uniek stuk voor Woerden en zelfs uniek voor het westen van de Romeinse provincie Germania Inferior.

Het altaar bestaat uit kalkzandsteen en is gewijd aan de zonnegod 'Sol Invictus Helagabalus' en de godin Minerva, godin van de wetenschap, weefkunst en krijgskunst. Op de rechter zijkant staat een zeer vereenvoudigde weergave van de standaard voor de vaandeldrager afgebeeld. De linker zijkant is gedecoreerd met een offerbijl en een (beschadigd) offermes. De bovenkant geeft een offertafel weer, waarbij een ondiepe schotel is uitgehouwen voor de offergaven.

De tekst op de voorzijde luidt:

P.S.I.C.T.A.HA
A.A.P.
SOLI.[nvicto] HELAGA
BALO ET MINER[vae]
L.[ucius] TERENTIVS
BASSVS S[signifer] COH[ortis]
III.BREVCOR

Dat is vertaald: “Tot heil van imperator Ceasar Titus Aelius Hadrianus Antonius Augustus Pius [heeft] L[ucius] Terentius Bassus, vaandeldrager van de derde cohors van de Breuci [dit altaar gewijd] aan de zonnegod Helagabalus en Minerva.”

Helagabalus was een god die vooral in Syrie werd vereerd. De Breuci was een stam die uit de Balkan afkomstig was.

Bron: Stadsmuseum Woerden, waar ook de originele altaarsteen te bezichtigen is. De reproductie van deze altaarsteen is vervaardigd door Bart Hoek. Deze informatie wordt u aangeboden door de SHHV.