Altaarsteen Rufia Materna

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Altaarsteen Rufia Materna

De 'vondst'

Steen-plein.jpg

Tot 1837 heeft de altaarsteen van Mucronia Marcia ingemetseld gezeten in de Antonius van Paduakerk te Millingen aan de Rijn. In verband met geldnood toen ter tijd is de steen verkocht aan het Rijksmuseum van oudheden waar het vandaag de dag nog te bezichtigen is. Een waarheidsgetrouwe kopie is te bezichtigen voor het gemeentehuis van Millingen aan de Rijn, op amper 200 meter van de kerk.

We vermoeden dat de steen uit de directe omgeving van Millingen komt maar zeker is dat niet. Ook de datering is lastig maar moet gezocht worden in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling.

Inschrift

DEAE DOMINAE RVFIAE
mATERNAE ARAM ET
lVCVM CONSACRAVIT
MVCRONIA MARCIA
VBI OMNIBVS ANNIS SACRVM
INSTITVIT XVI Kalendas AVGustas
ET NATALI MATERNAE Filiae SVAE
... Nonas OCTOBres ET PARENTALI
X Kalendas MARTIAS RVFIS SIMILi
PATRI ET SIMILI Filio ET
MATERNAE Filiae

Vertaling

Aan de godin vrouwe Rufia Materna heeft Mucronia Marcia een altaar en een heilig woud gewijd. Daar heeft zij alle jaren een offer ingesteld op 17 juli, op de verjaardag van Materna, haar dochter, .... oktober en tijdens de Parentalia op 20 februari voor Rufius Similis, de vader, Rufius Similis, de zoon, en Rufia Materna, de dochter.

Rufia Materna

Rufia-met-steen.jpg

Centraal persoon op de steen is Rufia Materna, de dochter van Mucronia Marcia en Rufius Similis en zus van Rufius Similis jr. Omdat de moeder haar dochter ‘godin’ noemt kan men de aanname doen dat Rufia Materna een priesteres was, een inheemse Germaanse Godin wellicht. De vermelding van ‘een heilig woud’ zou dit kunnen bevestigen. In de nabij gelegen museumwerf ‘Millingse Liburna’ is naast een Romeins schip uitgebreid aandacht voor Rufia Materna en het leven in Romeins Millingen.