Centraal Museum Utrecht

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Utrecht, Centraal Museum

Het Centraal Museum heeft een uitgebreide collectie oude en moderne kunst en ook het dick bruna huis en het Rietveld Schröderhuis maken deel uit van het Centraal Museum.

De zolder van het Centraal Museum staat in het teken van de PUG-collectie. Deze beroemde oudheidkundige verzameling van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen (PUG) is met ruim 10.000 stukken één van de belangrijkste archeologische collecties.

Archeologie in bedrijf
Van dinsdag tot en met vrijdag is een PUG-medewerker aan het werk met determineren, beschrijven, fotograferen en restaureren van 6000 objecten. U kunt het proces volgen, vragen stellen en meedenken.

De verzameling bestaat uit objecten uit de prehistorie, Romeinse tijd en de vroege en late middeleeuwen. De voorwerpen zijn deels afkomstig uit opgravingen in Utrecht en omgeving, onder andere rondom het Domplein, bij fort Vechten en in De Meern. Stuk voor stuk getuigen de voorwerpen van het vroegste verleden van de stad en provincie Utrecht: Romeinse glazen en bekers, gouden en zilveren munten en sieraden, mooi versierd 'terra sigillata' aardewerk, olielampjes, schrijfstiften en riemgespen. Het is een bonte, maar vooral indrukwekkende verzameling van voornamelijk Romeinse objecten. In 1995 is de collectie door het Provinciaal Utrechts Genootschap overgedragen aan de gemeente Utrecht. Bestand:Romein-1105med.jpg Exterieur Centraal Museum.jpg

Website Centraal Museum