Gebiedskaart CARVIUM Rijnwaarden

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderwerp:

Gebiedskaart CARVIUM Rijnwaarden

Carvium, Bijlandse Waard, Herwen; de meest oostelijke plaats aan de Limes in Nederland.


Millingen, net achter Waal en Rijn, lag in de luwte van de limes. Er liep een belangrijke verbindingsweg van Nijmegen naar het castellum Carvium. De resten van dit fort liggen nog altijd op de bodem van de Bijland.

Bij Millingen lag waarschijnlijk een oversteekplaats van de Waal, een doorwaadbare plaats of misschien ook een brug.

Op de Rijn en Waal voeren vrachtboten (platbodems) en patrouilleschepen (liburnes) van de Classis Germanica, de Romeinse Rijnvloot. Wellicht lag in Millingen ook een haven of aanlegplaats.

Bij Millingen lag in de Romeinse tijd een strekdam. Deze stuwde water uit de Waal naar de Rijn die zo werd verbreed tot een grensrivier.

De Romeinse soldaat Marcus Malius werd bij de dam 'ad molem' begraven. Hierdoor weten we dat er een dam was. Zijn grafsteen werd terug gevonden, de dam (nog) niet.

De meeste 'heerwegen' zijn rechtstreekse erfgenamen van oude Romeinse wegen. De naam 'Heerbaan' verwijst via het woordje 'heer' naar het Romeinse leger.

(Zo ligt vlak over de grens van Berg en Dal in Wyler de 'Alte Heerstrasse', uitlopend in de 'Alte Bahn' en vervolgens 'Römerstrasse'.)

Hoewel aan de noordzijde van de Millingse Heerbaan een niet door de natuur gevormd grindpakket is aangetroffen, is niet zeker of hier een Romeinse heerbaan heeft gelopen.

Langs de Heerbaan zijn verder verschillende vondsten gedaan, zoals een graf uit de tweede helft van de 2e eeuw. Rijke grafgiften, zoals een prachtig versierd bronzen servies, doen vermoeden dat hier een welvarende villa-eigenaar was begraven. Het bronzen servies heeft inmiddels een plek gekregen in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Ook op andere punten langs de Heerbaan zijn vondsten gedaan, die echter nooit zijn gemeld. Zo liggen onder recente nieuwbouw, dichtbij de kerk, fundamenten van een (Romeins?) gebouw van meerdere vertrekken. Na de ontdekking zijn de fundamenten afgedekt met zand.