Gebiedskaart PRAETORIUM AGRIPPINAE Valkenburg

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderwerp:

Gebiedskaart PRAETORIUM AGRIPPINAE Valkenburg

Valkenburg terp castellum-CT kl.jpg
Praetorium Agrippinae, het hedendaagse Valkenburg, was een Romeins grensfort (castellum) aan de Oude Rijn, destijds de hoofdtak van de Rijn, langs de noordgrens van het Romeinse Rijk; de zogenaamde limes (Latijn voor "grens")

Dit castellum is een van de best onderzochte Romeinse legerkampen en geldt hierom als een internationaal voorbeeld. In totaal zijn 7 fasen onderscheiden. Het fort is na het beginjaar 39/40 na Chr. zesmaal her- en verbouwd. De Hingh en Vos hebben in hun recente overzicht de bouwfasen op een rij gezet (Romeinen in Valkenburg, 2005): "Rond 42 werd het aangepast voor gebruik van een cavalerie-eenheid (fase 1a). Omstreeks 47 wordt het verwoest en weer opgebouwd (fase 2). Daarna is het nog een keer herbouwd (fase 3) en werd het tijdens de Bataafse opstand weer platgebrand, waarna het castellum weer werd opgebouwd (fase 4). Tussen 120 en 180 werd het hoofdkwartier opgetrokken uit tufsteen (fase 5) en rond 180 werden de aarden wallen vervangen door tufstenen muren (fase 6). Tussen 240 en 270 werd het fort verlaten door Germaanse invallen. In de 4de eeuw diende het castellum nog als versterkte opslagplaats voor graan (fase 7).

Bron: Romeinen in Valkenburg (ZH). De opgravingsgeschiedenis en het archeologische onderzoek van Praetorium Agrippinae. Auteur: A de Hingh en W. Vos. Paginanummer: 107. Uitgever: Hazenberg Archeologie Leiden. ISBN 90 8085 344 5