Grafsteen Houten Fietstunnel

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een grafsteen uit een fietstunnel

Grafsteen Houten.jpg
In de lente van 2000 werd er een toevalsvondst gedaan in Houten. Tijdens de aanleg van een fietstunnel onder de spoorweg Utrecht-Den Bosch deed Ben Elbertse, een amateur-archeoloog een belangrijke vondst. Uit de grond van de tunnelbouw kwam een vroeg-Romeinse grafsteen naar boven. Op zich was dit geen verassing, omdat Houten slechts een paar kilometer ten zuiden van het castellum Fectio ligt, terwijl in het gebied al meerdere Romeinse villa's bekend waren. Een grafsteen was echter nog niet eerder gevonden.

De steen meet ongeveer 85x25x20 cm en was duidelijk al tijdens de Romeinse periode doormidden geslagen, waarschijnlijk om als bouwmateriaal gebruikt te worden in een nabijgelegen villa. De resterende 40% laat delen van de tekst zien, en ongeveer een derde van de afbeelding van de overledene. De tekst op de steen kan waarschijnlijk als volgt worden gereconstrueerd:

T.IV(LIVS)
PRO(BVS F)
IVLI.M(ILES)
CHORT.(I.CLASS)
. . . .A N
IVLIA.TI.(FILIA)
MATER(NA.HFC)

Dit is vertaald als: Tiberius Iulius Probus, geboren in Forum Iulii, soldaat van het eerste vloot cohort, ? jaren oud (ligt hier begraven). Iulia Materna, dochter en erfgenaam van Tiberius heeft dit gemaakt.


Bronnen:
Krijg nou wat. Dit is écht bijzonder/Wie was Tiberius Iulius de Brave?, Utrechts Nieuwsblad, 24 mei 2000.
Het Graf van Tiberius Iulius Probus, NRC Handelsblad, 27 mei 2000.
Bijzondere Grafsteen gevonden, 't Groentje, 31 mei 2000.
ROB (2002): Houten, het Kasteel, de Put en het Paard, Op zoek naar de geschiedenis in het landschap, Archeologische Routes in Nederland 37 ISBN 90 76046 26 3