HKKO: Denarius

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Denarius Broekdijk te Kesteren

DenariusBroekdijk.jpg
DenariusBroekdijk1.jpg

Dit object is gevonden door een lid van de HKK&O, gevestigd in Kesteren.

Deze Romeinse munt gevonden zuidelijk van Kesteren is een zogenaamde Republikeinse zilveren Denarius. Hij is gevonden in het gebied tussen de Peppeler woerd en de Hoge Woerd, op een in de Romeinse tijd intensief bewoonde oeverwal. Niet ver van de plaats waar deze munt werd gevonden werd in 2012 ook een Romeinse helm uit de eerste eeuw opgegraven. Deze is inmiddels bij de vinder aangekocht ter aanvulling van de collectie van het Valkhofmuseum te Nijmegen.

Beschrijving van de afbeeldingen

Bovenste afbeelding (voorzijde): Naar rechts kijkende godin Roma (de mythologische verpersoonlijking van de stad Rome),dragende een gevleugelde helm,linksonder”LAECA”,rechtsonder een waardeteken.

Onderste afbeelding (keerzijde): Libertas (de goddelijke verpersoonlijking van de vrijheid), mennende een galopperend vierspan, met lans en pilleus (rand loos vilten hoofddeksel dat ook gedragen werd door vrijgelaten slaven),met boven hen een vliegende Victoria (de Romeinse godin van de overwinning). Tussen de voor en achterbenen van de paarden vermoedelijk het muntmeesterteken. Daaronder ”M.PORC” en daaronder” ROMA”.