Loden Lady

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Loden Lady

De Loden Lady in de Burchtstraat in Nijmegen was in mei 2001 even wereldnieuws. Tijdens werkzaamheden aan het riool in de Burchtstraat werd bij toeval een spectaculaire vondst gedaan: Bijna vier meter onder straatniveau werd een loden grafkist gevonden met daarin de restanten van een dame uit de Romeinse tijd.

Noviomagus-9898.jpg Noviomagus-9912.jpg

Het was een heel bijzondere vondst, aangezien het maar voor weinig mensen in de vierde eeuw was weggelegd om zo begraven te worden. De begraven vrouw was waarschijnlijk van rijke afkomst. Dit is te zien aan het feit dat zij in een loden kist lag begraven, een relatief duur materiaal in die tijd. In haar kist lagen allerlei rijkdommen begraven, zoals glazen flesjes gevuld met parfum. Dichtbij de kist lagen scherven van amforen. Bij de begrafenis was daaruit wijn geplengd om haar te verzekeren van een goed verblijf in de onderwereld. Ook was zij diep in de grond begraven, veel dieper dan toen gebruikelijk was.

In 2005 is op de plek waar het graf is gevonden een kunstwerk onthuld. In een stalen plaat zijn de contouren van de dame zichtbaar. De contour is aangevuld met logo's van eigentijdse dure producten. Zo is de overledene opnieuw in een welgestelde setting geplaatst. De originele kist en de inhoud staan in Museum het Valkhof. Daar is zelfs een reconstructie van het gezicht van de Loden Lady te bewonderen.