Museum Valkhof Nijmegen

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Museum Valkhof

Museum Het Valkhof

Archeologen veronderstellen dat de Oppidum Batavorum (stad der Bataven) in de buurt van het huidige park en museum het Valkhof in Nijmegen heeft gelegen.

Museum het Valkhof heeft een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie.

De bodemvondsten in het museum geven een beeld van het menselijk leven in de regio, vanaf de oude steentijd, de Romeinse tijd, middeleeuwen tot en met de 19de eeuw.


Unieke Romeinse bodemvondsten

Door hun kwaliteit en diversiteit behoren de Romeinse bodemvondsten tot de top van het Nederlandse cultuurbezit. Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land. De talloze vondsten uit die tijd laten zien hoe militairen en burgers hier toen leefden.

Hoogtepunten zijn de kalkstenen godenpijler uit het begin van de jaartelling, de gezichtshelmen uit de eerste eeuw en vele topstukken van kunstnijverheid uit Romeinse graven van de eerste tot de vierde eeuw. Enkele unieke objecten uit de tijd van de Romeinen zijn van buiten Nijmegen en het Gelderse rivierengebied afkomstig: de bronzen portretkop van keizer Trajanus uit Xanten, de zilveren drinkbeker (kantharos) uit Stevensweert en de bronzen schildknop uit Blerick. Bron: [1]

Godenpijler