Museumpark Orientalis

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis biedt een veelzijdige kijk op de drie monotheïstische religies: het jodendom, het christendom en de islam. We hebben een binnenmuseum met inhoudelijke tentoonstellingen en drie over het park verspreid liggende complexen waar de drie godsdiensten centraal staan.

Museumpark Orientalis is gebouwd op het golvende landschap van de stuwwal bij Nijmegen. 1800 jaar geleden gebruikten de Romeinen ditzelfde landschap al om er een verdiept aquaduct in aan te leggen.

Dit aquaduct is nog steeds zichtbaar in het museumterrein. Vanaf 2014 zal er in de Romeinse Stadsstraat van het museum een informatiecentrum te vinden zijn dat meer laat zien van het Romeinse aquaduct.

“Het Houten Zwaard: een Gladiator aan de Limes”

In museumpark Orientalis is vanaf 26 mei de film "Het Houten Zwaard" en de bijbehorende tentoonstelling "Het Houten Zwaard: een Gladiator aan de Limes" te zien. Film en tentoonstelling brengen de geschiedenis van de Romeinse provincie Germania Inferior tot leven.

Houtenzwaard- orientalis.jpg
“Het Houten Zwaard” is een gladiatorenfilm die speciaal ontwikkeld is voor de hedendaagse schooljeugd. De film brengt de carriere in beeld van een jonge Bataafse gevangene die wordt opgeleid tot gladiator om te vechten in de arena’s van Noviomagus (Nijmegen) en Vetera (Xanten) aan de noordgrens van het Romeinse rijk. De film is opgenomen op historische locaties, met historisch gereconstrueerde rekwisieten en kostuums.

De tentoonstelling “Het Houten Zwaard: een Gladiator aan de Limes” biedt een kijkje achter de schermen van de film en toont historische voorwerpen en achtergronden over het leven van de mannen die werden opgeleid om te sterven.