Non plus ultra Tot hier en niet verder

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Non plus ultra

De argeloze fietser op de rijndijk bij Randwijk rijdt langs een curieus object. "Non plus Ultra" kent geen verdere uitleg, het verwijst naar een lang vervlogen tijd.

Nonplusultra-1816.jpg

"tot hier en niet verder" is een ‘Romeins’ beeld gemaakt door kunstenaar Joost van de Toorn. Het staat in Randwijk op de kruising Randwijkse Rijndijk en de Knoppersweg, vlakbij Lexkesveer.

De plaatsing van dit beeld is een van de initiatieven van de provincie om te laten zien dat langs deze plek de Limes liep, de Romeinse rijksgrens.


Kunstenaar Joost van den Toorn beargumenteert hoe hij tot dit beeld is gekomen: 'Als ik aan de Romeinen denk, dan zie ik een Asterix en Obelix-strip voor mij, waarin een groep Romeinen is afgebeeld als een autobus op benen. Ik dacht aan mijn vroegere Fiat 500, met benen er onder in plaats van wielen. Uiteindelijk is het een beeld geworden dat een Fiat 600 Multipla laat zien als een ‘behapbare’ godheid in menselijk formaat. Een klassiek beeld op een klassieke plek.'

‘Non plus Ultra’ verbindt het heden met de historie van de Romeinen die tot hier hun rijk hebben uitgebouwd.

Voor de argeloze en onwetende voorbijganger:

De Limes, Latijns voor ‘grenspad’, was 2000 jaar geleden de grens van het reusachtige oude Romeinse Rijk met de rivier de Rijn als natuurlijke grens.

Vaak is de Limes opgegaan in het huidige landschap of verborgen onder onze moderne steden en infrastructuur. De Limes loopt van Noord-Engeland tot de monding van de Donau in Roemenië. De belangrijkste ‘Limesknopen’ in het Nederlandse deel van de Limes liggen langs de lijn van Katwijk, Leiden, Alphen a/d Rijn en Woerden via Utrecht naar Arnhem en Nijmegen.