Park Matilo

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Park Matilo

Tunnel.JPG

Matilo is het groene gebied met tuinen, oude kassen en kleinschalige tuinbouw dat tussen de wijken Roomburg en Meerburg in Leiden ligt. Het gebied is genoemd naar de Romeinse legerplaats, of castellum, die daar heeft gelegen. De archeologische resten van dit castellum en van een middeleeuws klooster liggen nog in de bodem. Vanwege het grote belang van de archeologie in dit gebied, kiest de gemeente Leiden ervoor archeologie als speerpunt in de nieuwe inrichting van het gebied te gebruiken.

Torens.jpg Ingang.JPG

De gemeente Leiden heeft in samenwerking met vele partijen en betrokken bewoners het Archeologisch park Matilo aangelegd. De archeologische resten blijven bewaard onder de grond en zijn boven de grond middels een grootschalige reconstructie van het Castellum zichtbaar gemaakt als een blijvende herinnering aan het Leidse verleden. Bovengronds zijn een grondwal gemaakt met wachttorens in dezelfde hoogte en breedte van het oorspronkelijke Castellum onder de grond. Tevens is een Limesweg aangelegd, alsmede een Romeinse brug over het oude kanaal van Corbulo. Ook zijn tuintjes voor en door de buurt aangelegd die door de Stichting Stadstuinen worden beheerd. In juni 2009 werd reeds het 1e deel van het park door de gemeenteraad vastgesteld. Romeinse groenten worden met behulp van schoolkinderen geteeld en het park bevat speciale Romeinse speelplekken. Daarnaast is een Archeologische werkgroep voor kinderen uit de omgeving actief, zodat de Romeinse tijd meer gaat leven voor de buurt en de kinderen in de wijk.

Gracht.JPG Wal.JPG

Op donderdag 5 september 2013 is Park Matilo officieel geopend voor publiek. Naast een levendig wijkpark, maakt de reconstructie van het castellum deel uit van de aanvraag van het Nederlandse limesdeel voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Speelplek.JPG

Bron: http://gemeente.leiden.nl/projecten/bouwenaandestad/archeologisch-park-matilo