Rijksmuseum van Oudheden

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Rijksmuseum voor Oudheden

De Romeinen waren hun tijd ver vooruit. In dit museum wordt dat rijkelijk geillustreerd.


Romeinse keizers

De Romeinen heersten tweeduizend jaar geleden over grote delen van Europa, en zelfs daarbuiten. Aan het begin van de afdeling 'Romeinen' staat u voor een rij imposante keizerstandbeelden. Het bijna drie meter hoge standbeeld van keizer Trajanus (uit 100 na Christus) is daarvan het fraaiste exemplaar. Dit soort beelden waren destijds een teken van de macht, kracht en goddelijkheid van Rome. Op het uniform van Trajanus staan de symbolen daarvan.


Villa's, huiskamers en een uil

Een opvallend object is de drie bij vijf meter grote maquette van een villablok in Pompeï. Het geeft een goed beeld van het dagelijks leven van welgestelde Romeinen in en om het oude Rome. Het villablok uit de bedolven stad is met ongelofelijke precisie nagemaakt. Verder treft u op de afdeling een reconstructie van een Romeinse huiskamer, met een fraaie mozaïekvloer en godenbeeldjes op de schoorsteenmantel. Een ander hoogtepunt is het beeld van een uil, dat waarschijnlijk als uithangbord voor een waarzegger diende. Volgens de Romeinen konden uilen helpen bij het voorspellen van de toekomst.


Goden en sarcofagen

De Romeinen vereerden ontzettend veel goden. Eén vitrine staat vol met de meest uiteenlopende godenbeeldjes. Vaak stonden die bij de mensen thuis in een altaartje. Wanneer u langs het columbarium loopt, ziet u hoe de overledenen doorgaans werden begraven: in gebeeldhouwde askisten in de nissen van een grafwand, soms met het portret erbij. Het grafaltaar voor een meisje van 10 jaar is een fraai en ontroerend monument. Hooggeplaatste, rijke Romeinen lieten ook wel sarcofagen maken. Een prachtig voorbeeld daarvan op deze afdeling is een sarcofaag die ooit in het atelier van de schilder Rubens stond.

Bron: RMO