Romeinendag in Woerden

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

website LangsdeLimes.nlOp vrijdag 3 oktober 2014 wordt om 15.00 uur de Limes-Route Woerden formeel in gebruik gesteld door Bob Duindam, wethouder Cultuur van de gemeente Woerden. Vanaf dat moment is de website www.langsdelimes.nl officieel online en kan de route worden bekeken in de route-app van IZItravel. Via deze route-app wordt men onderweg geattendeerd op Romeinse bezienswaardigheden. Op zaterdag 4 oktober is er een grote Romeinendag. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om de Romeinse geschiedenis te ontdekken en te beleven.

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de totstandkoming van een Limes-route in Woerden. De route zal te volgen zijn via een route-app en een bijbehorende website. Met deze app en website kunnen mensen al varend, wandelend en fietsend langs de Limes de Romeinse geschiedenis van Woerden ontdekken. Op korte termijn zullen ook andere gemeenten langs de Limes in Utrecht en Zuid-Holland aansluiten.

Voorafgaand aan de opening wordt door wethouder Bob Duindam om 14.00 uur ook de tentoonstelling Het Houten Zwaard geopend in de bibliotheek. Aan deze tentoonstelling is een onderwijsfilm en een verhalenwedstrijd gekoppeld. Deze tentoonstelling is de hele maand oktober te bezichtigen. ‘s Avonds wordt om 19.30 uur de tentoonstelling Schitterend Romeins, schatkamer van de mooiste archeologische vondsten uit Woerden geopend door Dhr. Cor van Tuijl, wethouder archeologie van de gemeente Woerden en de heer André van der Ende, amateurarcheoloog. Deze opening vindt plaats in het Stadsmuseum Woerden, Kerkplein in Woerden. Deze tentoonstelling is tot en met 8 maart 2015 te bezichtigen.

Zaterdag 4 oktober

Op de grote Romeinendag op zaterdag 4 oktober zijn er in de binnenstad tussen 10.00 en 17.00 uur verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. Zo vaart de Stichting Romeins schip Woerden speciaal die dag voor losse inschrijvingen met het grote Romeinse schip de Per Mare ad Laurium en het kleinere schip Fiducia. De Per Mare ad Laurium vaart om 11.30 vanaf de Haven en 14.00 vanaf het kasteel. De Fiducia vaart om 12.00 en 13.30 uur vanaf de Haven voor een rondje Singel. De duur van beide vaarten is 45 min, de kosten voor alle vaarten zijn €4,50 per persoon. Kaartjes kunnen vanaf 29 september worden gekocht bij het TIP aan de Meulmansweg 27.

Tijdens de Romeinendag in Woerden kan ook voor het eerst de tentoonstelling Schitterend Romeins in het Stadsmuseum worden bezocht met hierin een unieke helm. Verder zijn er amateurarcheologen die uitleg kunnen geven bij de vondsten die daar zijn tentoongesteld. Voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet. In de bibliotheek (gebouw De Beuk), kan een tentoonstelling worden bezocht met daarin de film Het Houten Zwaard. Voor kinderen is er limonade en Romeinse koek door ‘Nudoen!’. Op het voorplein bij de bibliotheek treedt de re-enactmentgroep Corbvlo op. Bij de bibliotheek staat er daarnaast een mobiel museum over de Limes: de MobiLimes.

Op het Kerkplein zijn er diverse kraampjes met onder meer boeken en stripverhalen, Romeinse kookdemonstratie, sieraden en Romeinse kaasbereiding. Op diverse plaatsen wordt uitleg gegeven over de werking van de route-app. Het Gilde Woerden neemt die dag bezoekers mee naar diverse locaties in de binnenstad waar nog Romeinse sporen te vinden zijn.

De Romeinendag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Loket Culturele Zaken, de gemeente Woerden, de Europese Unie, Provincie Utrecht en het departement Woerden der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.

Kom dus naar de binnenstad van Woerden op 4 oktober!