Toren van Kalla

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Kalla's toren

Het eerste fort van de Limes in Nederland staat op de Kaart van Peutinger vermeld als Lugdunum. De resten van Lugdunum schijnen in de zee bij Katwijk te liggen.

Lugdunum ("stad van [de god] Lugh") was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior) nabij het huidige Katwijk.

Het fort bij Katwijk wordt ook wel Brittenburg genoemd. De Brittenburg maakte deel uit van de Romeinse grensverdediging (Limes) en was de meest westelijke wachtpost van Lugdunum Batavorum langs de Oude Rijn, de noordgrens van de Romeinse provincie Germania Inferior. Het geleidelijk oprukken van de zee maakt dat de ruïnes ergens in de monding van de Rijn liggen, diep onder de mariene afzettingen en dus ontoegankelijk voor archeologisch onderzoek. Het blijft dus een mysterie of Lugdunum er daadwerkelijk ligt.

Van de Romeinse geschiedschrijver Suetonius is het verhaal bekend van keizer Caligula, die zijn soldaten en geschut op het strand opstelde. Daarna claimde hij de overwinning op de oceaan en gaf opdracht om schelpen te verzamelen als oorlogsbuit. Als gedenkteken voor deze overwinning liet hij een hoge vuurtoren bouwen. Naar aanleiding van dit verhaal is gezocht naar Caligula's vuurtoren.


Kallas toren-5415.jpg

Kallas toren-5414.jpg Kallas toren-5413.jpg


Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brittenburg