Torenmuseum

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Torenmuseum in Valkenburg

Toren.jpg

In Valkenburg(Zuid-Holland) zijn vele archeologisch opgravingen en vondsten gedaan. De opgravingen waren met name gericht op het Romeinse castellum, Pretorium Agrippinae, dat tweeduizend jaar geleden daar heeft gelegen.

Later zijn er in de omgeving opgravingen geweest bij de Tjalmaweg en in De Woerd.

Toren

In het torenmuseum is op twee etages een permanente tentoonstelling gewijd aan de Romeinse geschiedenis van Valkenburg.

Een etage besteedt in bijzondere aandacht aan het castellum. Hoe het castellum eruit gezien moet hebben, hoe de soldaten leefden en de betekenis van het castellum als fort in de verdediging van de limes, de grens van het Romeinse Rijk die langs de Rijn liep. Er worden delen van wapenrustingen, werktuigen en gereedschappen getoond die ter plaatse opgegraven zijn.

De tentoonstelling op de andere verdieping belicht meer het dagelijkse leven in de omgeving. Die laat ook zien welke nieuwe werkwijzen en voorwerpen de Romeinen hier hebben geïntroduceerd. En ook hier weer materiaal, dat ter plaatse is opgegraven. Mooi terra sigilata, sieraden, munten en nog meer.

Ook staat er een tafel met wat er in die tijd gegeten en gedronken werd; het eten en drinken van de oorspronkelijke bewoners, de Kananefaten, en dat wat de Romeinen in Nederland hebben geïntroduceerd.