Ulpia Noviomagus Batavorum, Nijmegen

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Ulpia Noviomagus Batavorum, Nijmegen

Ulpia Noviomagus Batavorum is de naam van Nijmegen in de laat-Romeinse tijd; het voorvoegsel Ulpia verwijst naar keizer Marcus Ulpius Traianus waarmee we de een aanwijzing hebben van de tijdsaanduiding.

Nijmegen, de stad der Bataven

De Bataven vestigden zich op Romeins grondgebied (tussen de Maas en de Rijn), ergens tussen 50 en 20 voor Christus. Ze maakten afspraken met de Romeinen over de voorwaarden waarop ze daar mochten wonen. Zo hoefden de Bataven geen belastingen te betalen, maar moesten wel troepen leveren voor het Romeinse leger.

Tussen 10 voor Christus en het begin van de jaartelling stichtten de Romeinen een nieuwe hoofdplaats voor de Bataven. Het lag vlak bij de legerplaats op het Kops Plateau, in het oosten van Nijmegen. Het is de oudste stedelijke nederzetting van Nederland. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er veel Bataven in Oppidum Batavorum woonden. Zelfs de belangrijkste Bataven woonden in die tijd kennelijk liever op het platteland.

Ondanks de goede relatie en de gemaakte afspraken tussen de Bataven en de Romeinen kregen ze in de jaren 69-70 toch een gewapend conflict met elkaar. Julius Civilis voerde de Bataven aan en veel buurvolken sloten zich bij hen aan. De Romeinen moesten enorm veel legioensoldaten inzetten om de rebellie te onderdrukken.

[1]

Uit Mijngelderland:

Woeste blauwe ogen, rood blond haar opgebonden in een knot, gehuld in dierenvellen. De Bataven zijn een woest volk. De Romeinen beschouwden ze als dappere soldaten en uitstekende ruiters. Volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus konden Bataven zó goed zwemmen, dat zij zonder hun paarden en wapens te verliezen in gesloten eenheden de Rijn konden oversteken.