Gebiedskaart ALBANIANA Alphen aan de Rijn

Uit Limes-wiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 20 aug 2013 om 23:46

Ga naar: navigatie, zoeken
Onderwerp:

Gebiedskaart ALBANIANA Alphen aan de Rijn

Albaniana of Albanianae, het hedendaagse Alphen aan den Rijn, was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior).

Albaniana was een grensfort (castellum) aan de Rijn langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes (Latijn voor "grens"). Albaniana betekent "nederzetting aan het witte water"

Bij het fort lag een burgernederzetting (canabae).

In Alphen aan den Rijn zijn veel vondsten gedaan.

In 2001 werd begonnen met een uitgebreid archeologisch onderzoek in het centrum van Alphen aan de Rijn. Er werden resten van het castellum, de erbij gelegen canabae en grafvelden ontdekt.

Men vond de resten van twee langgerekte gebouwen die waarschijnlijk als opslagloods hebben gediend.

Binnen het castellum werden soldatenbarakken gevonden, met de houten vloeren. Vele persoonlijke voorwerpen van de legionairs bleken er nog te liggen, waaronder een spiegel en schrijfgerei, en meer dan 700 Romeinse munten.

De houten bouwdelen, waaronder een complete deur, organisch materiaal als etensresten en zaden zijn opgegraven.

Langs de Rijn is een houten beschoeiing gevonden, die rond 94 is aangelegd. Een wachtpost (statio) heeft aan de weg richting Nigrum Pullum, bij het huidige Goudse Rijpad, gestaan.

[ http://www.gereduitdegrond.nl Gered uit de grond], Romeinse vondsten van castellum albaniana, is een catalogus van de vele opgegraven Romeinse voorwerpen.