Gebiedskaart FORUM HADRIANI Voorburg

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderwerp:

Gebiedskaart FORUM HADRIANI Voorburg

Forum Hadriani was een Romeinse stad in de provincie Germania Inferior, op de plaats van het huidige Voorburg-west (gemeente Leidschendam-Voorburg).

Forum Hadriani was de meest noordelijke Romeinse stad op het Europese vasteland. Het was oorspronkelijk een nederzetting van de Germaanse stam der Cananefaten, die in het westelijk kustgebied van Germania Inferior woonden. Zij hadden hun dorp langs het kanaal van Corbulo gebouwd.

Deze waterweg was rond 50 n. Chr. door de Romeinse generaal Corbulo aangelegd en vormde een belangrijke economische verbinding tussen het fort Matilo aan de Rijn (bij Leiden) en de Maas (bij Naaldwijk). De Cananefaten waren bondgenoten van de Romeinen en leverden onder meer soldaten voor de hulptroepen van de legioenen.

Bron: De voorganger van Forum Hadriani. Van inheemse nederzetting tot centrale plaats, in: Forum Hadriani. Van Romeinse stad tot monument (Hoofdstuk 4). Auteur: T. Buijtendorp. Jaartal: 2006. p/a Stichting Matrijs, Utrecht (i.s.m. de stichting Monument M.A.C.) ISBN 90 5354 291 5