Hoofdpagina

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
NOVIOMAGUS NijmegenElstCASTRA HERCULIS ArnhemFECTIO BunnikCARVIUM RijnwaardenLoowaardDrielRandwijkCARVONE KesterenMANNARICIUM MaurikLEVEFANUM Wijk bij DuurstedeTRAIECTUM UtrechtDe MeernLAURIUM WoerdenBodegravenNIGRUM PULLUM ZwammerdamALBANIANA Alphen aan de RijnMATILO LeidenPRAETORIUM AGRIPPINAE ValkenburgLUGDUNUM Katwijk aan ZeeFORUM HADRIANI VoorburgKaartLimesNed.png

Romeinse LimesWiki. Klik op de kaart of ga naar Limes Nederland of Overzicht Gebiedskaarten

In het nieuws: Nieuws over de Romeinen in Nederland

Romein-1098med.jpg

Gezocht: Digitale hulptroepen
Steeds meer archeologen, organisaties en vrijwilligers duiken op mooie schatten langs de Limes en weten die voor een groter publiek interessant te maken. Help daarom mee de Romeinse geschiedenis in Nederland in kaart te brengen.

Mobilimes-transport.jpg

Boek nu de Mobilimes! De rijdende expositie over de Romeinen in Nederland.Watweetjij.jpg
Lees over de Romeinen in de Inleiding.

Over de Romeinen in Nederland zijn verschillende video's gemaakt.
Bekijk ze op de videopagina.

Wikipedia-logo.png
Zoeken en vinden in een wiki door:

- in het zoekvenster links een zoekterm in te voeren
- een pagina op te zoeken via de categorieën index
- een pagina op te zoeken in de pagina index
- een locatie aan te klikken op bovenstaande kaart
- een locatie te kiezen uit de index Limes Locaties
- een gebied te kiezen uit de index Limes gebieden

Facebookpagina Limeswiki Share on Facebook

Romeinzkl.png De Limes, grens van een wereldrijk

Aan het begin van onze jaartelling leefden er in ons land verschillende Germaanse stammen: de Bataven, Cananefaten, Tubanten en Friezen. In die tijd veroverden de Romeinen een groot deel van Europa. We weten juist door de Romeinen veel over onze geschiedenis. De Romeinen konden lezen en schrijven en beschreven ook ons land. Hun beschaving stond op een hoog peil. Toen wij hier nog in eenvoudige hutjes woonden, was Rome al een kolossale stad met paleizen, tempels, badhuizen, winkels en theaters.

Romein2-0153zkl.jpg

Ruim 2000 jaar geleden maakte Nederland dus deel uit van het Romeinse Rijk. Het rijk strekte zich uit van West- en Midden-Europa tot het Midden Oosten en Noord-Afrika. De Limes (spreek uit als lie-mes) is Latijn voor ‘grens’ of ‘pad’ en vormde de grens van dat grote rijk. De Limes was ook een handelszone waar Romeinen en inheemse volkeren goederen en kennis uitwisselden.

De Nederlandse Limes volgt de oude loop van de Rijn vanaf Rijnwaarden naar de Noordzee. Langs de Limes zijn o.a. Romeinse forten, badhuizen, kampdorpen, wachttorens en schepen gevonden.

Romeinendodenverbrandingzkl.jpg Romein2-0159zkl.jpg Romeinkogelschietenzkl.jpg

Keizer Claudius bouwt veel legerplaatsen langs de rivier. Zo'n legerplaats of castellum is gemaakt van hout en aarde. In een latere periode werden castella met muren van tufsteen gebouwd.

In deze geo-wiki wordt de kennis verzameld over de periode dat de Romeinen in Nederland verbleven.

Wandelen met je smartphone

LayarNieuwLogo2.png

Bekijk de locaties in de omgeving
Layarinformatie op je mobiele telefoon

Op deze website kunt u de Romeinse historie van een locatie lezen.

En op straat kunt u in de smartphone toepassing Layar deze bijzondere locaties vinden als u aan het wandelen bent. Want aan de LimesWiki zit de App Layar gekoppeld.
Zie: Limeswiki op je telefoon

Limes -Geo- Wiki

Limes op de kaart
Een geowiki is een toepassing waarbij de kaart een slimme rol speelt: Gebruikers zien in de wiki de locatie op de kaart waarbij ook interessante informatie over de omgeving wordt getoond.

Professionals, deskundigen en andere belangstellenden kunnen na aanmelding informatie toevoegen aan de wiki. Hierdoor ontstaat een levendig beeld van de Romeinse geschiedenis van de Limes in de regio. Verhalen die leuk zijn om te kennen en informatief om te weten. Kinderen kunnen putten uit deze wiki wanneer ze een spreekbeurt over de omgeving willen houden.

De archeologische kaart van het RCE is als kaartlaag toegevoegd. Ook het Romeins Aquaduct tussen Berg en Dal en Nijmegen staat op de kaart. Geïnteresseerden en lokale deskundigen kunnen allerlei informatie op het gebied van de Romeinse cultuur er aan toevoegen. Dit kunnen foto’s en teksten zijn, maar ook filmpjes.

Geo-layer in Layar van LimesWiki
Meer informatie, mail naar:

Email logo.gif

Tips

Facebookpagina Limeswiki Share on Facebook

Links naar andere sites over het Romeinse verleden.


De Limeswiki is mogelijk gemaakt door:

Logo leader.jpg Logo europa.jpg
Europees Landbouw fonds voor plattelandsontwikkeling Europa investeert in zijn platteland!
Logo-provincie-utrecht.jpg Logo-provincie-gelderland-20091213.gif